понедељак, 28 јун 2021 12:19

Учешће студената Технолошког факултета на Ecotrophelia Srbija 2021 такмичењу

25. јуна 2021. године у Научно-технолошком парку Београд одржано је девето национално студентско такмичење у креирању еко-иновативних прехрамбених производа – Ecotrophelia Srbija 2021. Учествовало је седам тимова студената са неколико универзитета и академија високих струковних школа, у организацији Удружења прехрамбених технолога Србије. Победнички тим учествоваће на европском такмичењу Ecotrophelia Europe које ће бити одржано 10. и 11. октобра 2021. године у Келну, Немачка у оквиру сајма АНУГА.

Прво место освојио је тим „Icebiotic team“ са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, са производом „Ice Biotic“ који представља функционални сладоледни дезерт на бази козјег млека обогаћен инулином и пробиотским културама. Друго место освојио је тим „Iceteam““ са Универзитета у Новом Саду, са производом ,,Ice Biotic“ који је освежавајући сладолед на бази хербалне и воћне прашине која представља секундарни производ из индустрије филтер чаја. Треће место поделили су тимови „„Be free““ са Технолошког факултета Универзитета у Нишу и производом ,,,Cookie free“ који представља ручно прављени веган колач без глутена, шећера и адитива са додатком тропа јабуке и тим „„Džigzi““ са Академије
струковних студија Београд са истоименим производом који представља чипс од јунеће јетре у више укуса.Ове године, одлуком жирија и уз ексклузивну подршку компаније „Десинг“, додељена је и специјална награда за вештине комуникације која је припала тиму „Окарина“ са Пољопривредног факултета Универзитетау Београду, са истоименим производом који представља еко-иновативни безглутенски хлеб богат влакнима, извор протеина, без шећера и садржи соју.

„Победници националног такмичења имају сјајну прилику да представе свој производ и пословне идеје на европском такмичењу најбољих студентских тимова које се традиционално одржава на неком од водећих европских сајмова хране, а ове године је то АНУГА у Келну, и уједно сазнају како њихове идеје,способности и вештине одговарају потребама европског, па и светског тржишта“, изјавио је проф. др Виктор Недовић, Председник Удружења прехрамбених технолога Србије и Председник Организационог одбора националног такмичења.

Такмичење се организује у склопу спровођења Стратегије паметне специјализације Републике Србије (4С) чији је један од приоритета Храна за будућност под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и уз вишегодишњу подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду, Програма Уједињених нација за развој (УНДП), Научно - технолошког парка Београд, Центра за промоцију науке, као и уз тренинг и едукативну подрску и партнерство са Case study Kлуб-ом Факултета организационих наука Универзитета у Београду, како би се подстакло предузетништво међу студентима и помогао пласман иновативних производа на домаћем и
међународном тржишту.

Контакт

Булевар Ослобођења 124
16000 Лесковац
Телефон: +381 (16) 247-203
факс: +381 (16) 242-859
емаил: tehfak@ni.ac.rs3
АКРЕДИТОВАНА СТУДИЈСКA ПРОГРАМА

14th Symposium

rsz 314 s1 
50
НАСТАВНИКА И САРАДНИКА

Информатор за студенте

video

 
 
 


22
ЛАБОРАТОРИЈЕ