Студенти студијског програма Прехрамбена технологија и Биотехнологија су у среду, 31.10.2018. године, посетили фабрику „Рубин“ из Крушевца. Једнодневна студијска посета фабрици је реализована као део наставног програма из предмета Технологија вина и алкохолних пића, са циљем практичног упознавања студената са свим аспектима производње вина и алкохолних пића.
Технолог запослен у фабрици провео је студенте кроз све делове фабрике детаљно их упознајући са фазама прераде грожђа и производње црвеног и белог вина, пенушавих вина и вињака. Студенти су имали прилику да виде најсавременију опрему укључујући хидрауличне и мембранске пресе које се користе у производњи белог вина, савремене винификаторе и линије за паковање, као и најновију лабораторијску опрему која се користи у анализи готових производа.
На крају обиласка организована је дегустација неколико врста вина и вињака, уз кратко предавање о основама сензорике, винској култури и начину конзумирања вина.
Изузетно смо захвални на гостопримству и јако сликовитим и јасним објашњењима која су студентима у великој мери помогла да боље разумеју производни процес и лакше овладају градивом предмета Технологија вина и алкохолних пића.