понедељак, 10 јун 2019 08:54

Ecotrophelia Србија 2019

У петак, 7. јуна 2019. године у Научно-технолошком парку у Београду одржано је седмо национално студентско такмичење у креирању еко-иновативних прехрамбених производа – Ecotrophelia Србија 2019. Учествовало је девет тимова студената са три Универзитета у Србији, у организацији Удружења прехрамбених технолога Србије. Победнички тим учествоваће на европском такмичењу Ecotrophelia Europe које ће бити одржано 6. и 7. октобра 2019. године у оквиру једног од највећих интернационалних сајмова хране, АНУГА у Келну.

Комбиновани студентски тим који су чинили Петар Паунковић, Анђела Костић, Марија Андоновић, Јована Лазић, сви студенти Технолошког факултета у Лесковцу и Александар Ђорђевић са Економског факултета уз менторско вођење др Иване Карабеговић и др Бојане Даниловић и свесрдну помоћ асистента Сандре Стаменковић Стојановић и колеге мр Зорана Костића је на овогодишњем такмичењу освојио треће место.

Производ са којим су се ове године представили наши студенти, инстант овсена каша Easy for Busy, је настао са идејом да се млађој поулацији, којој је наметнут убрзан темпо живота, понуди добра замена за лако доступне “нездраве” намирнице у виду једног нутритивно вредног и добро избалансираног оброка, једноставне припреме. Свака порција овсене каше Easy for Busy оплемењена је додатком пробиотске културе и пребиотика, док је додатак ароматичног биља својом дискретном али примамљивом аромом и високим садржајем биоактивних једињења допринео да осим што обезбеђује потребну енергију овакав оброк вишеструко позитивно делује на здравље конзумената.

Проф. др Виктор Недовић, Председник Удружења прехрамбених технолога Србије изјавио је да „Победници националног такмичења имају изванредну прилику да представе свој производ, тим, државу и пословне идеје на једном од водећих светских сајмова хране, и сазнају да ли и колико њихове идеје, способности и вештине одговарају потребама тржишта“, али је додао и да „Са друге стране сви студенти су охрабрени да размисле о сопственом бизнису, да покрену старт уп-ове и да искористе повољно окружење које им држава нуди у инфраструктурном (НТП Београд) и пројектном смислу (програми Фонда за иновациону делатност).

Такмичење је организовано уз подршку USAID Пројекта за конкурентну привреду, Програма Уједињених нација за развој, UNDP, и Научно-технолошког парка Београд, и под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, како би се подстакло предузетништво међу студентима и помогло да пласирају своје иновативне производе на домаћем и међународном тржишту.

За више информација о такмичењу Екотрофелија Србија молимо контактирајте Удружење прехрамбених технолога Србије (Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.).

 

Контакт

Булевар Ослобођења 124
16000 Лесковац
Телефон: +381 (16) 247-203
факс: +381 (16) 242-859
емаил: tehfak@ni.ac.rs8
АКРЕДИТОВАНИХ СТУДИЈСКИХ ПРОГРАМА

ПРОМО СПОТ

tflpromospot50
НАСТАВНИКА И САРАДНИКА

Студентски радови 2020

rsz izlozba studentskih radova 2020 slika 
22
ЛАБОРАТОРИЈЕ